‘Gezond ouder worden met eten uit de steentijd’

Laatste update: 23 maart 2012 13:21 Bron: nu.nl

GRONINGEN – Oervoeding uit de steentijd kan, vertaald naar de 21ste eeuw, een belangrijke bijdrage leveren aan gezond ouder worden.

Dat stelt onderzoeker Remko Kuipers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in een onderzoek waarop hij 26 maart aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert.

Het menselijk DNA is in zekere zin afgestemd op het voedsel dat in de oudheid beschikbaar was. Dat bestond toen uit meer eiwitten en omega-3 vetzuren en minder koolhydraten en linolzuur.

Kuipers onderzocht waar onze voorouders leefden, maakte een reconstructie van hun voeding en onderzocht de voeding van traditioneel levende Oost-Afrikaanse volkeren in de huidige tijd.

Westerse ziektes

Uit zijn onderzoekt blijkt volgens Kuipers dat typisch westerse ziektes zoals hart- en vaatziektes en depressies verband houden met een tekort aan vetzuren, bouwstoffen die in de oudheid volop aanwezig waren in het voedsel.

Kuipers concludeert verder dat de oervoeding veel minder linolzuur bevatte dan tegenwoordig. Linolzuur zou volgende de heersende opvattingen een beschermende werking hebben op het ontstaan van hart- en vaatziektes. Volgens Kuipers klopt dat niet.

Bron: http://www.nu.nl/gezondheid/2770715/gezond-ouder-worden-met-eten-steentijd.html

Uitgebreid artikel van umgc.nl: http://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Persberichten/Pages/Oervoedinglevertbijdrageaangezondouderworden.aspx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *